voor een leuke Sheltie.

Treasures Of Our

Geschiedenis

De Sheltie is afkomstig van de Shetlandeilanden in het noordoosten van Schotland. Hij was een kruisingsproduct van collies met de Groenlandse hond en de King Charles-spaniŽl. Begin van de 20e eeuw werd hij in Groot-BrittanniŽ ingevoerd en werd hij 1914 door de Kennel Club erkend.

Info over de Sheltie

 

Uiterlijk

De Sheltie heeft een schofthoogte (hoogte gemeten vanaf de grond bij de voorpoten tot aan de ruggegraat tussen de schouders) van 35,5 tot 37 centimeter en een gewicht van 6 tot 12 kilogram. Het is een kleine, langharige gracieuze hond. Enkel het uiterlijk bekijkend zou men kunnen zeggen dat het een kleine 'collie' is. De vacht bestaat uit lang dekhaar en een dichte ondervacht. De toegelaten vachtkleuren gaan van sable-tint (zandkleur tot mahoniekleurig, al dan niet met zwarte haarpunten), enkel driekleurig (zwart, met tankleurige aftekeningen en wat wit), blue merle (blauwe ondergrond met zwarte vlekjes) naar zwart wit. Het is het mooist als deze kleuren gepaard gaan met witte voeten en witte borst, kraag, bles en staartpunt.

Karakter

De Shetland Sheepdog is uiterst intelligent, slim, trouw aan zijn baas en diens gezin, aanhankelijk, gehoorzaam, vrolijk, hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is redelijk gehard. Dit hondenras is ook erg rustig en houd van leren. Ze zijn terughoudend naar vreemden, maar wanneer de baas overeenkomt, de sheltie ook. Ze zijn geschikt voor verschillende sporten, o.a. Agillity.

Opvoeding

De Sheltie is niet moeilijk op te voeden. Hij leert graag en vindt het heerlijk om bezig te zijn, daarom is het aan te bevelen de hond naast een gehoorzaamheidscursus ook een behendigheidscursus te laten volgen. U zult merken dat u uw hond hier een groot plezier mee doet.

Beweging

De Sheltie past zich eigenijk aan alle omstandigheden aan, maar u doet het intelligente en werklustige karakter geweld aan als u hier 'niets' zou mee doen. De Sheltie leert graag, vindt werken prettig en is graag buiten. Ze doen het ook bijzonder goed in de verschillende takken van de hondensport.

Lid van de Nederlandse Sheltie Vereniging.